Sunday, 9 March 2014

MH370

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Mudahnya keyboard warrior berbicara
Menyuruh kerajaan hebahkan sahaja
Jika benar pesawat MAS hilang di dunia
Mereka bilang mereka redha
Mereka maki dan mereka cerca
Mereka lupa
Atas pesawat itu mereka tak punya sesiapa
Tak punya teman mahupun keluarga
Mereka sekadar berbicara
Menembak kata tanpa kira.

Tengok dengan mata hati
Tengok dengan teliti
Yang dikatakan hilang itu meninggalkan famili
Pasti mereka simpan harapan dan doa yang menggunung di hati
Kalau hebah tanpa kenal pasti
Tanpa peduli perasaan dan diri
Mengumum berita tanpa bukti
Bukankah runtuh semangat mereka nanti?


Jangan sebab nak retweet di Twitter,
Like di Facebook,
Komen di blog,
Kau lupa perasaan orang lain.
Jangan.
Jangan benda macam ni pun nak dipolitikkan.
Jangan kau lupa kita punya Tuhan.
Jangan kau lupa sikap kemanusiaan.

Musibah ini ada hikmahnya,
Harusnya kita makin rapat sesama rakyat dan bangsa.
Bukan saling mewujudkan prasangka,
Antara dua parti berbeza.

Bukan menyebelah mana mana
Cuma sakit hati dan sakit mata
Melihat keyboard warrior berbicara
Tanpa mengira baik dan buruknya.

#PrayForMH370



Wednesday, 26 February 2014

Mengada nak berpuisi.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Betul kata orang,
Bila sayang,
Harapan jangan sampai luas sebendang.

Jangan bubuh percaya dalam dalam,
Jangan terlebih rindu dendam,
Jangan sampai hati pun kau pejam.

Tak mahu terima kebenaran.

Sebab,
Sakitnya bila hati dikecewakan,
Bukan macam sakit jatuh tepi jalan,
Atau sakit hati dibahan.

Tapi, sakit yang ambil masa nak hilang.
Dan bukan sekejap.



Thursday, 16 January 2014

The Not So New Year Post!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!



Omboi. Ni first entry untuk tahun 2014 yang gilang gemilang ini. Wee huuu. Masing masing mesti dah pasang azam kan? Aku? Aku recycle azam dari darjah enam hari tuh lagi. Membazir tu kawan syaitan. Maka, berjimat sikit dalam berazam tu. Haaa. Cenggitu. Anyway, yang penting, pakat pakatlah merealisasikan azam yang dipasang tu. 

Masuk cerita lain pulak yeh. Lagi dua minggu adik bongsu tercinta sudah dua tahun. Makin besar, makin lasak, makin banyak mulut. Sekarang dah banyak mulut bukan main. Kalau dia tengok video dia dulu dulu, lepas tu dengar suara mak atau ayah aku dalam vid tu konpem menangis. Kononnya, mak ayah tersekat dalam phone. Adik oh adik. Lepas tu semua orang lelaki atau perempuan dia panggil abang, kakak. Pakcik yang bertongkat pergi surau lalu depan rumah pon dipanggilnya abang. Mulut manis betul.

Nest story. Sekarang dah masuk semester dua hidup dalam dunia universiti. Memang banyak yang berbeza. Way too much. Friends, life style, communicating style, and not to forget life cost. ihih. Kawan tu dua dua baik. Zaman MRSM baik. Zaman Uni ni pon baik. Tapi still, lain. Kau tak boleh expect kau akan dapat kawan yang sama sebijik sebijol dengan kawan waktu sekolah dulu. Kawan dekat sekolah dulu memang rapat habis. Lima tahun share kelas, share homeroom, share bilik. Sampai satu tahap, share selimut, katil dan sebagainya. Bond tu memang kuat habis.

 

So, bila dah kenal kawan baru dekat Uni ni memang take time lah. Macam orang kata lah kan. Usia 18 dengan 19 ni transfer period. Baru nak sesuaikan diri dengan kehidupan tanpa teguran dan bebelan dari cikgu atau parents. Kalau macam aku, dulu sekolah asrama. Jadi, ambik masa nak kenal balik orang baru. Nak start belajar bina balik friendship. Tapi Alhamdulillah, kawan kawan aku dekat uni baik baik belaka. Cuma belum rapat gila babeng macam kawan kawan zaman MRSM dulu. huihui

Rasa macam tu je modal nak mengarut aku. haha. Nanti hapdate lagi lah kot. Heshhh. Lama bebenor tak hapdate. Biasalah, student life kan busy. Kononnye lah. Padahal aku busy membuat tahi mata. 

END. 
May Allah bless.