Monday, 4 November 2013

Salam Maal Hijrah!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps,

Hereby, I would like to wish everyone Salam Maal Hijrah! So, jangan lupa! Sebelum Maghrib malam ni eloklah baca doa akhir tahun. XD


Baca lepas solat Asar atau sebelum Maghrib last dah of Zulhijjah. Maknanya, petang ni lah. hikhik


Dah lepas solat Maghrib tu, baca doa awal tahun pulak. hihi

Kata orang, kalau nak pasang azam ni biar ada tarikh nya. Macam semangat sikit. So, inilah untungnya sebagai orang Islam! Masa tahun baru 1.January boleh pasang azam, masa Maal Hijrah pon bolehhh. Kan? Kan? Kan? --'

Anyway, mari sembang kosong pasal hijrah. Hijrah ni kalau kita belajar maksudnya berubah dari satu benda buruk kepada benda baik atau benda baik kepada yang lebih baik. So, banyak hijrahnya. Contohnya, dari sembahyang tak cukup kepada cukup. Yang dah cukup sembahyang kepada berusaha khusyuk dalam sembahyang. Yang belum pandai mengaji, belajar mengaji. Yang dah pandai, belajar tarannum atau cuba menghafaz. Tak gituu?

Bak kata orang, human is imperfect. There's always room to achieve the perfection. Maka, jangan segan jangan silu. Sama sama kita menggerakkan diri untuk menjadi a better Muslim and Muslimah! Ooooo. Yeahhh! Untungnya jadi seorang Islam, dah pasang niat baik pun dapat pahala. Kalau buat, bertambahlah pahala. Bila dah pasang niat tu, gagahkan diri untuk lakukan apa yang diniatkan. Lawan diri sendiri! Jyeahhh. Ini peringatan untuk diri sendiri sebenarnya. --'

Err. Tu je nak bebel rasanya. XD

END. May Allah bless.